Projekt Rzecznicy Talentów dobiegł końca

23 czerwca br. odbyło się spotkanie zamykające II edycję projektu Rzecznicy Talentów, organizowanego przez Fundację JWP we współpracy z Politechniką Warszawską i Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego. Celem projektu była popularyzacja wiedzy z zakresu ochrony własności intelektualnej i przemysłowej wśród studentów, doktorantów, młodych pracowników naukowych uczelni wyższych oraz promocja zawodu rzecznika patentowego jako możliwej ścieżki kariery.

W ramach projektu odbyło się 5 wykładów dotyczących różnych obszarów ochrony własności intelektualnej. We wszystkich spotkaniach łącznie wzięły udział 133 osoby, 23 uczestników wypełniało testy sprawdzające dostępne na stronie Fundacji JWP, a siedmioro z nich zdecydowało się spróbować swoich sił w konkursie o płatny staż w Kancelarii JWP. Zwycięzcą konkursu został Pan Adam Trawczyński, który na początku przyszłego roku dołączy na 3 miesiące do ekipy JWP, by poznać zawód rzecznika patentowego od podszewki.

Podczas ostatniego spotkania Rzeczników Talentów zaprezentowany został raport o zawodzie rzecznika patentowego opracowany przez Fundację JWP. Prelekcję o blaskach i cieniach kariery rzecznika wygłosiła mecenas Dorota Rzążewska, natomiast o trudach aplikacji rzecznikowskiej zdecydowały się opowiedzieć Patrycja Cielenkiewicz i Sylwia Błażej – Sosnowska.

Dziękujemy wszystkim organizatorom oraz uczestnikom projektu i zapraszamy do udziału w kolejnych projektach Fundacji JWP.