XIII międzynarodowe sympozjum „Własność intelektualna w innowacyjnej gospodarce. Startupy i co dalej?”

Koalicja na Rzecz Polskich Innowacji oraz Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej serdecznie zapraszają do udziału w XIII Międzynarodowym Sympozjum, które będzie poświęcone własności przemysłowej w innowacyjnej gospodarce oraz startupom.

Tematyka tegorocznego sympozjum jest ściśle związana z działaniami Rady Ministrów na rzecz wspierania polskich przedsiębiorców i zostanie poświęcona zarządzaniu kapitałem intelektualnym, ze szczególnym uwzględnieniem działania i rozwoju startupów – tak, aby nie tracąc narodowego charakteru, mogły one skutecznie konkurować na rynkach zagranicznych. Liczne statystyki wskazują, że jest to coraz popularniejsza w Polsce forma prowadzenia działalności gospodarczej, zwłaszcza wśród młodych przedsiębiorców. Wiele z tych firm opiera swoją przewagę konkurencyjną na kapitale intelektualnym i innowacjach. Niezwykle ważne w tym kontekście jest prawne zabezpieczenie innowacji należących do danej organizacji, jak również stałe podnoszenie wiedzy na temat zarządzania i ochrony własności intelektualnej, zwłaszcza w aspekcie efektywnego transferu technologii. Procesy te mogą niejednokrotnie stanowić decydujący czynnik rozwoju startupów.

Podczas obrad zostaną poruszone między innymi następujące tematy:

• Startup i co dalej?
  • Od start do scale-up. Perspektywa uczelni
  • Od start do scale up. Perspektywa biznesu
  • Od start do scale up. Perspektywa funduszy venture i instytucji wspierających
  • Sztuczny mózg – od pomysłu do wdrożenia
  • Start w Polsce. Scale up w świecie – wsparcie publiczne i prywatne polskich startupów
  • Czego potrzebują polskie startupy, by pójść dalej
  • Gdy rozwijasz startup, pamiętaj o ochronie. Znaczenie własności intelektualnej w działalności przedsiębiorstwa
  • O korzyściach ze współpracy – nie tylko w ramach startupów
  • Po pierwsze nie szkodzić – jak pomagać startupom?

Wśród prelegentów znajdują się przedstawiciele organizacji zrzeszonych w KPI oraz uczelni, przedsiębiorstw, instytucji otoczenia biznesu, działających zwłaszcza na rzecz startupów.  Oprócz polskich specjalistów w zakresie transferu technologii i przedsiębiorczości, jak również ochrony własności intelektualnej, wystąpią eksperci z Izraela, Nowej Zelandii,  Stanów Zjednoczonych, Szwajcarii oraz Wielkiej Brytanii, którzy podzielą się swoimi doświadczeniami w zakresie funkcjonowania, finansowania i rozwoju startupów w tych krajach.

Udział w sympozjum jest bezpłatny. Aby zarejestrować się, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy.

(źródło: www.uprp.pl)