Rzecznicy Talentów
Organizator: Fundacja JWP Pomysł|Patent|Zysk
Partner: Politechnika Warszawska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Logo Partner

Działająca od 2011 roku Fundacja JWP Pomysł|Patent|Zysk to unikatowa w skali kraju inicjatywa edukacyjna Kancelarii JWP Rzecznicy Patentowi służąca popularyzacji wiedzy z zakresu ochrony własności intelektualnej i wspieraniu innowacyjności.

Fundacja kieruje swoją ofertę edukacyjną do różnych grup odbiorców: przedsiębiorców, twórców, wynalazców, naukowców, młodzieży szkolnej i akademickiej.

Projekt Rzecznicy Talentów skierowany jest do studentów, absolwentów i młodych pracowników naukowych uczelni wyższych (zwłaszcza technicznych). W ich codziennych zajęciach, nauce, pracy i badaniach własność intelektualna odgrywa bowiem ogromną rolę.

Projekt ma na celu wprowadzenie uczestników w najważniejsze zagadnienia z obszaru ochrony własności intelektualnej a także przedstawienie zawodu rzecznika patentowego jako możliwej ścieżki kariery.

W roku akademickim 2014-2015 odbyła się druga edycja (pierwsza zakończyła się w roku 2012) tego cieszącego się dużym zainteresowaniem przedsięwzięcia realizowanego przez Fundację JWP we współpracy z Politechniką Warszawską i Biurem Karier PW,  Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego oraz biurem karier SGGW. Honorowy patronat nad Rzecznikami Talentów objęła Polska Izba Rzeczników Patentowych oraz Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

W ramach projektu specjaliści – prawnicy i rzecznicy patentowi – poprowadzili cykl 5 dwugodzinnych seminariów na tematy związane z ochroną własności intelektualnej. Uczestnicy mogli też wziąć udział  w spotkaniach on-line typu LiveChat, oraz konkursie o 3 miesięczny staż w kancelarii JWP Rzecznicy Patentowi. Ponadto w ramach projektu zapoznali się również z raportem na temat zawodu rzecznika patentowego.

Rzecznikom Talentów towarzyszyły działania informacyjne i edukacyjne w mediach studenckich i kanałach społecznościowych, w tym na profilu edukacyjnym facebook.pl/pomysl.patent.zysk

Projekt przyciągnął 133 studentów, doktorantów i pracowników naukowych uczelni wyższych, głównie ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Politechniki Warszawskiej,  Uniwersytetu Warszawskiego, jednostek naukowo-badawczych oraz  przedsiębiorców.

Żyjemy w dobie gospodarki skoncentrowanej na wiedzy i innowacji, dlatego tak ważna jest edukacja i podnoszenie świadomości społeczeństwa odnośnie prawa własności intelektualnej oraz jego respektowania w nauce i w biznesie. Poprzez działania edukacyjne Fundacja JWP stara się wnosić  swój wkład w ten proces.

Uczestnicy projektu Rzecznicy Talentów to przyszli inżynierowie, naukowcy i przedsiębiorcy mający realny wpływ na rozwój polskiej nauki i gospodarki. Wiedza, którą zdobyli w ramach Rzeczników Talentów z pewnością pomoże im chronić swoje pomysły, efektywnie działać w biznesie i nauce a także poruszać się w świecie z poszanowaniem praw innych.

Poprzez projekty takie jak Rzecznicy Talentów Fundacja JWP realizuje swoją misję, czyli upowszechnianie wiedzy o własności intelektualnej wśród studentów, ludzi nauki oraz przedsiębiorców.

Pozytywny odbiór projektu sprawił, że Fundacja planuje już kolejne edycje Rzeczników Talentów. O szczegółach będziemy informować na stronie internetowej fundacji JWP. Raporty do pobrania:

Czerwiec
    Rzecznik Patentowy – zawód dla twórczych!
    Serdecznie zapraszamy Państwa na spotkanie podsumowujące projekt "Rzecznicy Talentów - II edycja".
    Maj
    Ochrona własności intelektualnej w Internecie
    Ostatnie seminarium merytoryczne w ramach II edycji projektu Rzecznicy Talentów poświęcone zostanie ochronie własności intelektualnej w Internecie. Serdecznie zapraszamy!
    Kwiecień
    Bezprawnie kopiujesz? Kradniesz! Ochrona praw autorskich
    Będziemy mówić o ochronie praw autorskich - czym jest utwór, jakie są rodzaje praw autorskich oraz jakie uprawnienia są z nimi związane. Zapraszamy!
    Marzec
    Chroń innowacje! – ochrona wynalazków w kraju i na świecie
    Jakie rozwiązania techniczne podlegają ochronie? W jaki sposób można efektywnie chronić wynalazki? Co to jest patent? Czym są i do czego służą badania patentowe? Jaki jest przebieg procedury patentowej? Jak można czerpać zysk z wynalazku?
    Luty
    Po co chronić znaki towarowe i wzory przemysłowe w przedsiębiorstwie?
    Podczas spotkania poznacie definicje: znaku towarowego i wzoru przemysłowego oraz ich rodzaje. Dowiesz się się, jakie strategie ochrony znaków towarowych i wzoru przemysł. oraz ich rodzaje. Dowiecie się, jakie strategie ochrony znaków i wzorów.
Skontaktuj się z nami

Nie ma nikogo w tej chwili na Chacie. Ale możesz wysłać do nas maila, a my skontaktujemy się z Tobą jak najszybciej.

Pytania, problemy lub wątpliwości? Chcielibyśmy Ci pomóc!

Kliknij przycisk ENTER, aby wysłać