Rzecznicy Talentów
Logo Polskiej Izby Rzeczników Patentowych

Rusza III edycja projektu Rzecznicy Talentów!

Jak chronić własność intelektualną? Jak zabezpieczyć efekty pracy naukowej? Jak zostać rzecznikiem patentowym i pomagać innym chronić kreatywne pomysły?

Tego wszystkiego dowiecie się podczas spotkań organizowanych przez Fundację JWP Pomysł Patent Zysk w ramach III edycji projektu Rzecznicy Talentów.

„Rzecznicy Talentów” to projekt Fundacji JWP mający na celu popularyzację wiedzy z zakresu ochrony własności intelektualnej i przemysłowej wśród studentów, doktorantów i młodych pracowników naukowych uczelni wyższych a także promocję zawodu rzecznika patentowego jako możliwej ścieżki kariery.

Fundacja JWP organizuje III edycję projektu „Rzecznicy Talentów” w roku akademickim 2017-2018 we współpracy z patronami i partnerami projektu. Wykłady organizowane będą głównie w formie transmitowanych on-line webinarów i dostępne dla chętnych z całej Polski.

Dla uczestników zaplanowano dwa stacjonarne spotkania (inauguracyjne i podsumowujące projekt) transmitowane online oraz pięć webinarów przybliżających tematy z zakresu ochrony praw własności intelektualnej i przemysłowej.

Tematy spotkań:

• Inauguracja projektu Rzecznicy Talentów. Rola rzecznika patentowego we współczesnym świecie innowacji, 26 października 2017 r. o 16:00

• Znaki towarowe – użyteczne narzędzie w strategii przedsiębiorstwa – 23 listopada 2017 r. o 16:00.

• Wynalazki pod ochroną– patenty, wzory użytkowe, tajemnica przedsiębiorstwa (rejestracja na webinar) – 11 stycznia 2018 r. o 16:00.

• Efektywne wykorzystanie wzorów przemysłowych w biznesie (rejestracja na webinar) – 28 lutego 2018 r. o 16:00.

• Ochrona własności intelektualnej w Internecie, co zrobić by nie naruszać? (rejestracja na webinar) – 22 marca 2018 r. o 16:00.

• Prawa autorskie w pracy naukowej i biznesie

• Podsumowanie i zakończenie projektu Rzecznicy Talentów edycja III.

Wszystkie spotkania są bezpłatne pod warunkiem dokonania wcześniejszej rejestracji poprzez zakładkę projektu  „Rzecznicy Talentów” na stronie internetowej fundacji JWP.

Projektowi towarzyszyć będzie „Konkurs o staż”. Aktywni uczestnicy projektu mają szansę wygrać płatny, 3-miesięczny staż w jednym z biur Kancelarii JWP Rzecznicy Patentowi, w Warszawie, Gdańsku, Krakowie lub Wrocławiu dający możliwości praktycznego przyjrzenia się pracy specjalistów do spraw ochrony własności przemysłowej.

Patronat honorowy nad tegoroczną edycją „Rzeczników Talentów” objęło Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Polska Izba Rzeczników Patentowych, Politechnika Warszawska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Wydział Ekonomiczny Uniwersytetu Gdańskiego,  Szkoła Biznesu Politechniki Warszawskiej.

Projekt wspierają także: Kancelaria JWP Rzecznicy Patentowi, Biuro Karier Politechniki Warszawskiej, Biuro Karier Politechniki Wrocławskiej, Biuro Karier Uniwersytetu Wrocławskiego, Centrum Transferu i Technologii UJ, Stowarzyszenie Rozwoju Karier Doktorantów i Doktorów PolDoc, Fundacja Klaster Life Science Kraków, Fundacja Kobiety Nauki, Fundacja NANONET.PL, Śląski Klaster Nano, ruch społeczny Obywatele Nauki, Nauka i Transfer Wiedzy- Uniwersytet Ekonomiczny w KrakowieInstytut Geofizyki Polskiej Akademii Nauk

Patronami medialnymi Rzeczników Talentów są: Dziennik Gazeta Prawna, Radio Kampus, TV PW, studentnews.pl, dlastudenta.pl, podprad.pl.

Serdecznie zapraszamy do śledzenia stron Fundacji JWP oraz partnerów projektu.

Zapraszamy na nasz profil edukacyjny na: facebook.pl/pomysl.patent.zysk

Do pobrania:

Styczeń
    2018
    Webinar „Wynalazki pod ochroną – patenty, wzory użytkowe, tajemnica przedsiębiorstwa”
    Fundacja JWP oraz partnerzy projektu Rzecznicy Talentów zapraszają na webinar „Wynalazki pod ochroną – patenty, wzory użytkowe, tajemnica przedsiębiorstwa”, który odbędzie się 11 stycznia o 16. Spotkanie poprowadzi rzecznik patentowy Piotr Godlewski.
    Listopad
    2017
    Webinar „Znaki towarowe – użyteczne narzędzie w strategii przedsiębiorstwa”
    Zapraszamy na webinar pt. „Znaki towarowe – użyteczne narzędzie w strategii przedsiębiorstwa”, który odbędzie się 23 listopada o 16:00. Spotkanie poprowadzi rzecznik patentowy Magdalena Maksimowska z kancelarii JWP.
    Październik
    2017
    Inauguracja projektu „Rzecznicy Talentów” wraz z prelekcją „Rola rzecznika patentowego we współczesnym świecie innowacji”
    Już 26 października odbędzie się inauguracja projektu Rzecznicy Talentów edycja III. Pierwsze spotkanie zaplanowano w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej, ale będzie też transmitowane na żywo w internecie dla wszystkich zainteresowanych.
    Czerwiec
    Rzecznik Patentowy – zawód dla twórczych!
    Serdecznie zapraszamy Państwa na spotkanie podsumowujące projekt "Rzecznicy Talentów - II edycja".
    Maj
    Ochrona własności intelektualnej w Internecie
    Ostatnie seminarium merytoryczne w ramach II edycji projektu Rzecznicy Talentów poświęcone zostanie ochronie własności intelektualnej w Internecie. Serdecznie zapraszamy!
    Kwiecień
    Bezprawnie kopiujesz? Kradniesz! Ochrona praw autorskich
    Będziemy mówić o ochronie praw autorskich - czym jest utwór, jakie są rodzaje praw autorskich oraz jakie uprawnienia są z nimi związane. Zapraszamy!
    Marzec
    Chroń innowacje! – ochrona wynalazków w kraju i na świecie
    Jakie rozwiązania techniczne podlegają ochronie? W jaki sposób można efektywnie chronić wynalazki? Co to jest patent? Czym są i do czego służą badania patentowe? Jaki jest przebieg procedury patentowej? Jak można czerpać zysk z wynalazku?
    Luty
    Po co chronić znaki towarowe i wzory przemysłowe w przedsiębiorstwie?
    Podczas spotkania poznacie definicje: znaku towarowego i wzoru przemysłowego oraz ich rodzaje. Dowiesz się się, jakie strategie ochrony znaków towarowych i wzoru przemysł. oraz ich rodzaje. Dowiecie się, jakie strategie ochrony znaków i wzorów.
Skontaktuj się z nami

Nie ma nikogo w tej chwili na Chacie. Ale możesz wysłać do nas maila, a my skontaktujemy się z Tobą jak najszybciej.

Pytania, problemy lub wątpliwości? Chcielibyśmy Ci pomóc!

Kliknij przycisk ENTER, aby wysłać